Top Menü

13 Mayıs 2015 Çarşamba

Turkiye.gov.tr, E-devlet Kapısı Hizmetleri

Bugün size devletin internet kapısı diye tanımlanan www.turkiye.gov.tr web sitesinden bahsetmek istiyorum.

Bir ara emekli maaşı aldığınız bankayı değiştirmek istediğinizde e-devlet şifresi alıp işlemleri internet üzerinden yapmak zorunlu olduğundan 1 TL verip e-devlet şifremi postaneden alınıyordu. Şimdi de aynı şekilde e-devlet şifrenizi edinebilirsiniz.

Digital çağda gerçekten çok önemli bir hizmet. Aşağıda kısaca çok kullanışlı bulduğum kısımlarını anlatmaya çalışacağım, şifrenizi postaneden sizde deneyebilirsiniz.

www.turkiye.gov.tr sitesine giriş yaptıktan göreceksiniz sonra ana sayfalarında 21.719.542 kayıtlı kullanıcının 1.165 hizmet ve 175 kurumla ilgili bilgileri sorgulayabildiklerini vurguluyorlar.

Ana sayfanın sol üst köşesinde "e-Hizmetler" tıklanırsa yüklenen sayfanın üst kısmında ulaşılabilecek hizmetler "Tüm Hizmetler", "Belediye Hizmetleri", "Şirketler", "Sık Kullanılan Hizmetler" ve "Yeni Eklenenler" diye beş kategoriye ayrılmış. Farenin imlecini linklerin üzerinde gezdirince hemen sağ tarafta açıklama kutusu açılıp ilgili bağlantı da ne gibi bir hizmet verildiğini açıklaması belirmekte.

Aslında tek tek tüm hizmetleri yazmak çok yer kaplayacağından öncelikle kendimce önemli bulduklarımı sıralamaya çalışacağım.

Alfabetik sırayla gidecek olursak;

Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumu başlığı altında Mobil Hat Sorgulaması yapıp adınıza kayıtlı telefonları görebilirsiniz. Biliyorsunuz bir çok dolandırıcılık ve terör faaliyetlerinde kullanılan hatlar kişilerin nüfus kağıdı ilgilerini ele geçirip başkalarının adına alınan hatlar üzerinden gerçekleştirilmekte.

Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü bağlantısından devletle iş yapmak istiyorsanız devlet ihalelerini takip edebilirsiniz.

Eğer yurt dışına çıkış için vize alacaksanız gitmek istediğiniz ülkenin en yakın konsolosluğu nerede öğrenmek için Dışişleri Bakanlığının bağlantısını tıklayabilirsiniz.

DASK - Doğal Afet Sigortalama Kurumu ile ilgili Poliçe sorgulama linki de ilginizi çekebilir.

Eğer çok trafik cezası alıyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısından Sürücü Belgesi Ceza Puanınızı sorgulayabilir yada trafiğe kayıtlı araçlarınızın plakalarını girerek araç sorgulaması da yapabilirsiniz. Pasaport başvurunuzun sonucunu da sorgulamak mümkün.

Gelir İdaresi Başkanlığı bağlantısından e-vergi levhası ve vergi borcu sorgulaması da yapılabilmekte.

İçişleri Bakanlığı bağlantısından ise diğer hizmetlerle birlikte İnsan Hakları İhlal Bildirimi yapılabilmekte.

İŞKUR sayfalarına bağlanıp, İşsizlik Ödeneği Başvurusu, İş Sorgulama ve İş Başvurusu, Meslek Kursu Sorgulaması gibi işlemler yapılabilmekte.

Eğer çocuklarınız Milli Eğitim Bakanlığı denetimindeki ilköğretim okullarına veya liselere gidiyorsa MEB Öğrenci Bilgi Sistemine giriş yapıp çocuğunuzun ders notları ve devamsızlık bilgilerine online ulaşabilmektesiniz.   

SGK bağlantısı ile 4A, 4B ve 4C şeklinde sınıflandırılmış Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki kişiler emekli aylık bilgisi, kesintileri, hizmet bilgisi, ödeme dökümü, ilaç kullanım süresi sorgulama, muayene katılım payı sorgulama, prim borcu sorgulama gibi işlemleri yapabilmekte.

T.C. Sağlık Bakanlığı bağlantısından Aile Hekim Bilgisi sorgulanıp e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemine bağlanıp tedavi gördüğünüz sağlık kurumlarında konulan teşhis, yapılan tahliller, tıbbi görüntü ve reçete bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Şirketler başlığı altındaki Telekom ve GSM firmalarıyla TV yayın firmalarındaki abonelik, borç ve alacak bilgilerinizi sorgulamanız mümkün.

Belediyeler başlığı altında internet ortamına taşınmış bir çok belediye ile ilgili beyan, borç, sicil, tahsilat bilgilerini sorgulayıp arsa rayiç değerlerini öğrenmeniz mümkün.

Tavsiye ederim, özellikle eczanelerde bu kesinti de neyin nesi diyen, her ay değişen maaşı karşılığında şaşıran emeklilere, öğrenci velilerine.

13.05.2015, İzmit

Blogu beğendiyseniz hemen bu satırın altında g+ kırmızı butonu tıklayarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayınız veya diğer sosyal medya sitelerinde paylaşınız. Teşekkürler.



Hiç yorum yok: