Top Menü

1 Mayıs 2015 Cuma

Bilgisayar Toplama veya Yükseltme

Acaba yeni bir bilgisayar toplamaya ihtiyacınız var mı? Yoksa yükseltmek de yeterli mi?

Bu sorunun cevabını almadan herhangi bir girişimde bulunmak hiç de doğru olmaz. Böyle anlamadığınız bir konuda kararı vermemize benchmark (kıyaslama) siteleri yardımcı olmakta. En son yaptığım yükseltmede www.userbenchmark.com web sitesini kullandım.

Öncelikle bilgisayarınızın durumunu anlamak için bu linki tıklayıp yüklenen programı bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Kurulum yaptıktan sonra program bazı testler yaparak bilgisayarınızda ölçümler yapmakta ve bilgisayarınızın işlemcisini, hard diskini, ekran kartını, ana kartını piyasadaki diğer ürünlerle kıyaslamakta ayrıca makine üzerinde bir performans ölçümü yapmakta.

Sonucunda ise bir rapor sunmakta, benim ASUS N55SL Laptop'um için üretilen raporu görmek için burayı tıklayınız.

Bu rapora göre yapılan kıyaslamalarda normal günlük işler için bilgisayarın performansı %60, oyun için %21, iş istasyonu olabilmek için ise %27 sağlıklı görünüyor.

Sizde bilgisayarınıza bu testi yapıp alınan sonuca göre hangi parçaları değiştirirseniz performans artışı olacağını tespit edebilirsiniz. Uyumlu bileşenleri aynı sayfa üzerinde değiştirip nasıl bir performans artışı olacağını gözlemleme şansınız da mevcut.

Bilgisayar toplamak üzere kullanacağınız komponentleri belirleme

Bu işlemi de gene userbenchmark.com sitesini kullanarak yapma imkanı mevcut. Bizler işin ustaları gibi hangi ana kart hangi işlemci ile uyumlu kafadan bilemeyeceğimizden kesemize uygun bir ana kart seçip, üzerine takılacak işlemciyi de aynı ekranda userbenchmark.com sitesini kullanarak belirleyebiliriz.

Eğer parçalar arasında uyum sorunu var ise parçanın karşısına Incompatible (uyumsuz) diye kırmızı renkli yazarak uyarı vermekte. Örneğin dün bahsettiğimiz gibi bir AMD ana karta INTEL işlemci eklemeye çalışınca Incompatible uyarısı alıyorsunuz.

Sitede bu kıyaslama yoluyla bileşen fiyatları da yaklaşık değerlerle verilmekte, azami %20 lik bir hatayla (ülkemizde fiyatlar biraz daha pahalı olduğundan) yaklaşık ürün fiyatlarını da görebiliyorsunuz.

Sıfırdan bilgisayar toplamak üzere kıyaslama yapmak için bu sayfayı tıklayıp bilgisayarınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Kolay gelsin,

01.05.2015

Blogu beğendiyseniz hemen bu satırın altında g+ kırmızı butonu tıklayarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayınız veya diğer sosyal medya sitelerinde paylaşınız. Teşekkürler.

Hiç yorum yok: