Top Menü

30 Nisan 2015 Perşembe

Bilgisayar kasası nasıl toplanır?

Google'a ara verelim diyenler için bugün bilgisayar kasası nasıl toplanır anlatmak istiyorum. Biraz eliniz sökme takma işlerine yatkınsa çok kolayca kendi bilgisayarınızı toplayabilirsiniz.

Kendinize bir bilgisayar kasası toplamaya karar verdikten sonra ikinci önemli aşama içine koyacağınız bilgisayar bileşenlerinin özelliklerini belirleyip onları tedarik etmek.

En başından anlatacak olursak bir bilgisayarı oluşturan temel parça ana karttır. Ana kart otomobilin şasisi gibidir. Tüm bilgisayar bileşenleri ana kart üzerine monte edilmese de bir şekilde bir kablo ile ana karta bağlanır. Örneğin bilgisayar ekranı, yani monitörün bilgisayarınıza bağlandığı soket aslında ana kartın bir parçasıdır. Bu da gösterir ki monitör dahi ana karta bağlanmakta.

Özetle sıralayacak olursak bir bilgisayar toplarken size gerekli olanlar:

1. Ana kart
2. Ana kart üzerine takılan işlemci (CPU) ve işlemci fanı
3. Ana kart üzerine takılan bellek (RAM)
4. İşletim sistemi ve dosyalarınızı saklayacak sabit sürücü yani hard disk (HDD) veya solid state disk (SSD).
5. DVD sürücüsü
6. Eğer bilgisayarda oyun da oynanacaksa ekran kartı (GPU)
7. Tüm bunların içine konulacağı bir bilgisayar kasası 
8. Görüntü için monitör
9. İşletim sistemi yazılımı
10. Antivirüs yazılımı

Yukarıda sıraladığım on değişik kalemin hepsini ileride ayrı birer yazı konusu olarak tekrar ele alıp, detaylı bilgi vermeye çalışacağım.

Burada esas parçalar ilk altı maddede yazılı olanlar. Bundan sonraki bölümde ise bileşenlere donanım özellikleri açısından bakacağız.

AMD mi INTEL mi?

Bir sonraki önemli aşama ise bilgisayarınızın ana kartı INTEL tabanlı mı AMD tabanlı mı olacak buna karar vermeniz gerekiyor. Eğer INTEL tabanlı bir ana kart seçerseniz buna INTEL'e uygun işlemci ve ekran kartı almanız gerekir, yok AMD tercih ederseniz işlemci ve ekran kartı bu sefer AMD'ye uygun olmak durumunda. Bunlar dışında kalan parçalar her iki sistemle uyumlu çalışır. 

INTEL tabanlı sistemler daha popüler olup daha kuvvetli kabul edilirler ama son yıllarda AMD'ninde INTEL'e önemli ölçüde yaklaştığı söyleniyor. Teknolojik üstünlüğünden dolayı INTEL tabanlı donanım AMD'ye göre ciddi oranda fiyat farklılıkları gösterir.

Ama internette surf ve oyun amaçlı kullanılacak ortalama bir ev bilgisayarı toplayacak iseniz, fiyat performansından dolayı AMD tabanlı sistemlerin tercih edilmesi daha makul duruyor.

En azından ben son on senedir evimde AMD tabanlı ana kart ve işlemci kullanmaktayım. Eğer benim gibi belli bir sisteme sadık kalırsanız ve ısrar ederseniz bilgisayar donanım yükseltmeleri (upgrade) çok daha ekonomik olur.

Örneğin, eve için yaklaşık altı yıl önce bir AMD sistem kurmuştuk, iki sene önce üzerindeki AMD Athlon işlemciyi AMD Phenom II Black Edition ile değiştirip RAM ilavesiyle makineyi güçlendirdim. Bu hafta ise ana kart, işlemci ve RAM'e dokunmadan ekran kartı, HDD ve kasayı değiştiriyorum. Böylece ciddi bir donanım yükseltmesi söz konusu. Birde performansı artırmak için SSD ve 650 Watt güç kaynağı ilave ediyorum, SSD de sadece işletim sistemi ve programlar olacak. Bu şekilde bilgisayarın açılış, kapanışları ve programların yüklenmesi ve işlenmesinde ciddi bir hız kazanmış olacağım. Bu yükseltme işlemini de ayrıca önümüzdeki günlerde detaylarıyla açıklayacağım.

Bu kadar ön bilgiden sonra isterseniz aşağıdaki bilgisayar kasası nasıl toplanır videosunu izleyelim. 

Önümüzdeki günlerde mevcut bilgisayarınızın yükseltmeye ihtiyacı var mı yok mu nasıl belirlenir? Yükseltme yaparsanız nereden başlamalı? Yok sıfır bilgisayar toplayacak iseniz ana kart işlemci v.s. parçaları nasıl kararlaştırmalı? Bu gibi soruların cevabını arayan yazılarla devam edeceğim..

Bu yazının devamını okumak için tıklayınız. >>>

01.05.2015 Buraya Altuğ Beyin bir katkısını eklemem gerekiyor, kendisi bir dönem AMD ekran kartlarının çoklu monitör desteğinde sorunlar olduğunu belirtti, ilk fırsatta deneyip sorunun devam edip etmediğini paylaşacağım.


Bilgisayar kasasına ana kartın takılması



Bilgisayar kasasına fanların takılması 



Bilgisayar kasasına DVD sürücü takılması



Bilgisayar kasasına güç kaynağı (PSU) takılması



Bilgisayar kasasına hard disk (HDD) takılması



Bilgisayarın çalıştırılması



30.04.2015, İzmit
Blogu beğendiyseniz hemen bu satırın altında g+ kırmızı butonu tıklayarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayınız veya diğer sosyal medya sitelerinde paylaşınız. Teşekkürler.

Hiç yorum yok: