Top Menü

11 Mayıs 2015 Pazartesi

SEO - Web sitelerine bağlantı metinleri

Son yazılarda web site sahiplerinin ortak arzusu olan Google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkabilmek için neler yapılması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum.

Bir önceki yazıda içeriğin nasıl oluşturulacağı, yazı başlıkları ve yazım tarzı gibi konulardan bahsetmiştim.

Bugün devamında bağlantı (link) verirken kullanılan metinlerden bahsetmek istiyorum.

Biliyorsunuz webi web yapan internet sitelerinin birbirine verdikleri bağlantılardır. WWW yani world wide web Türkçesi "dünya çapında ağ" birbirine bağlantılarla bağlanmış internet siteleri ağından oluşmaktadır.

İşte tam bu noktada Google bir siteye verilen linklerde kullanılan metinlere ayrı bir önem vermekte. Kendi sitenize başka bir forumdan veya blogdan link verecek olursanız,

Yanlış metot:

İnternet sitemizi ziyaret için burayı tıklayınız.

olacaktır. Bu gerçekten çok ama çok kötü bir uygulama. Google'a adeta bağlantı verilen sitenin "buraya tıklayınız" hakkında olduğunu söylemekten başka bir şey yapmıyorsunuz.

Biz kendi sitelerimize ve yeni bitmiş projelerin duyurularını yaparken bu çalışmalarımıza bağlantı verirken çok dikkatli davranırız. Örneğin kendi sitemiz olan www.neotasarim.com a hiç bir zaman "Neo Tasarım" diye link vermeyiz.

Doğrusu:

"Neo Tasarım, İzmit Kocaeli'de kurumsal web tasarım ve web hosting hizmeti vermektedir." cümlesinde kelime öbeklerini konuyla ilgili sayfaya bağlarız, çünkü biz kurumsal web tasarım ve web hosting sorgulamalarında ilk sıralarda çıkmak istiyoruz.

Söz konusu bir müşteri web sitesi ise şu şekilde olabilir:

"English Life Kocaeli İngilizce Kursu için hazırladığımız internet sitesini yayına aldık." Sizinde fark ettiğiniz gibi yerel bir firma olan şubenin Kocaeli İngilizce Kursu aramalarında üst sıralarda yer almasını hızlandırmak için böyle bir girişimde bulunuyoruz. Umarız müşterimizin ve bizlerin kollektif gayretleri sonucunda web sitesi hem Kocaeli İngilizce Kursu hem de İzmit İngilizce Kursu aramalarından ilk sayfada görünür olacaktır.

Nereden bağlantı verilirse daha verimli olur?

Bu parametreleri belirleyen Google yazılımcıları kendi web siteniz üzerinde kendi sayfalarınıza verdiğiniz bağlantıları dikkate aldığı gibi daha çok blog, forum ve sosyal medya sitelerinden verilen bağlantılara ve bu bağlantıların tıklanmasına da çok önem vermekte. Bu nedenle ben özellikle konuyla ilgili sayfalardan kendi web sitemize bağlantı vermeye, aynı şekilde kişisel Google + , Facebook sayfalarımdan bu blog yazılarıma ve Neo Tasarım sitesine özenle seçilmiş anahtar kelimeleri kullanarak linkler vermeye gayret ederim.

Blog yazılarındaki ve sosyal medyadaki bağlantı linklerini tıklayarak gidilmesi Google nezdinde web sitenizin sıralamasını yükseltmek için çok önemli bir artı değer. Birde bu bağlantıları sitenize, blogunuza eklemiş olduğunuz yazıları beğenenler tıklarsa gerçekten kısa zamanda emeklerinizin karşılığını alabilirsiniz.

Son olarak özellikle sosyal medyadan bağlantı verirken yazıdan ilgi çekici bir paragraf eklerseniz kişilerin tıklama ihtimali artar. Blog yazılarıma şahsen sayfa adresini vermeden önce kısa bir paragraf eklemeyi tercih ediyorum. Örneğin:

"Google'da telif hakkı süresi dolmuş kitapları sorgulama ipucu için aşağıdaki linki tıklayınız."  tanıtım cümlesinin altında http://hobipc.blogspot.com.tr/2015/04/google-arama-ipuclar.html sayfasının bağlantısı yer alır.

Kitap severler için tam bir ganimet değil mi?

12.05.2015, İzmit

Blogu beğendiyseniz hemen bu satırın altında g+ kırmızı butonu tıklayarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayınız veya diğer sosyal medya sitelerinde paylaşınız. Teşekkürler.



Hiç yorum yok: