Top Menü

2 Mayıs 2015 Cumartesi

Bilgisayardan Görüntüyü TV'ye Kablosuz Aktarmak

TV reklamlarında hep bilgisayarınız yada cep telefonunuzdaki görüntüleri TV ekranına yansıtabileceğiniz söylenir de nasıl yapılacağını pratik olarak anlatmazlar, bizde böyle bir özellikte varmış diye satın alırız ama nedense kullanmayı hiç akıl etmeyiz.

Görüntüyü yansıtacağınız TV'de bulunması gereken özellikler

Sanıldığı gibi çok da fazla özellik yok. TV'nizi bir şekilde internet modemine bağlamanız gerekiyor. Bu özellik DLNA (Digital Living Network Alliance) diye adlandırılıyor, ayrıntılara yazının konusu olmadığından girmeyeceğim. Özetle dikkat etmeniz gereken TV de DLNA özelliği bulunmalı.

Görüntü aktarılacak TV wireless veya ethernet kablosu ile modeme bağladıktan sonra işe başlayabiliriz.

Windows'un görüntü aktarma özelliği


Hiç bir aparat kullanmadan bilgisayarınızdaki fotoğraf ve videoları tek tıklamayla TV ekranına yansıtabilirsiniz.

Bütün yapmanız gereken ekrana yansıtmak istediğiniz fotoğraf veya videoyu kararlaştırdıktan sonra dosyanın üzerine sağ tıklayıp yan taraftaki resimde gördüğünüz gibi "BURADA YÜRÜT" sekmesinden TV'nizi seçip sağ tıkladınız mı işlem tamam. Ağa bağlı birden fazla TV seti varsa istediğinize aktarabilirsiniz. (belki de TV satana mağazalarda aynı anda birden fazla TV de aynı videoyu bu şekilde gösteriyorlardır, neden olmasın?)

Yalnız bu sistemde yabancı filmlerdeki alt yazıları aktaramıyorsunuz.

(Windows konusundaki desteği için Altuğ Beye teşekkürler)

Google Chromecast

Tabi böyle bir ihtiyaç olunca felsefesi gereği Google hepimiz adına düşünüp Chromecast denilen
cihazı geliştirdi.

Chromecast bir adım daha öteye gidiyor ve TV niz internete/modeme bağlanmadan da size görüntü aktarabiliyor.

TV'nizin HDMI çıkışlarından birine takılan cihaz enerjisini bir USB jakı ile gene TV'den alıyor ve bilgisayarınıza veya cep telefonunuza veya tabletinize kuracağınız bir program ile görüntüyü TV'niz aktarabiliyorsunuz. Aktarılabilecek görüntü YouTube videosu veya Chrome tarayıcısında açılan herhangi bir sayfa olabilir. Web sayfası yada dizi film izlediğiniz bir web sitesi de olabilir. Seyretmek istediğiniz görüntü Chrome'da açılsın yeter.

Bu konuyla ilgili bir inceleme videosunu aşağıya sizler için ekledim.

Chromecast ile ilgili tanıtım videosunu izlemek için bu linki tıklayınız.

04.05.2015, İzmit

Blogu beğendiyseniz hemen bu satırın altında g+ kırmızı butonu tıklayarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayınız veya diğer sosyal medya sitelerinde paylaşınız. Teşekkürler.

Hiç yorum yok: