Top Menü

13 Haziran 2015 Cumartesi

Alan adı seçimi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Eğer bir web sitesi kurmaya hazırlanıyorsanız, alan adı (domain) seçimi yapmanız gereken en önemli tercihlerden biridir. Tabi hiç kimse alan adının güzel olmasının web sitesi projenizin başarısını garantileyeceğini söyleyemez, ama kesin olan, iyi bir alan adının bir çok konuda etkisi olacaktır. Bu nedenle iyi bir alan adı tescili iyi bir planlama gerektirir.

Başarılı bir alan adı kayıt ve seçimi için ipuçlarını sıralayacak olursak;

1. .COM veya COM.TR uzantılarını kullanmaya öncelik vermelisiniz. Bu uzantılar bir çok işletmenin tercihidir. NET, .ORG, .INFO, .BIZ ve .US ve bunların .TR ekli versiyonları gibi alternatifler olmalarına karşın en yaygın kullanılan ve kabul görenler .COM ve .COM.TR uzantılarıdır. Ayrıca bir çok kişi alışkanlıkla arama yaparken uzantı olarak alan adının sonuna .COM veya .COM.TR yi düşünmeden eklemektedir.

2. Olabildiğince kısa bir alan adı kayıt edin. Mümkünse 13 – 15 karakteri geçmesin çünkü ortalama insan için uzun alan adlarını hatırlamak çok zordur.

3. Akılda kalacak bir alan adı bulunuz. Alan adı (domain) hatırlanması kolay olmalı. Yaratıcı ve özgün olunuz.

4. Karmaşayı asgariye indiriniz. Alan adınızı veya uzantısını yanlış hatırlayacağı için müşteri kaybetmemelisiniz.

5. Alan adınız (domain) telefonda insanlara kolayca söylenebilir olsun; örneğin: e-bebekler.com, stokcari.com, e-kitaplar.com, bebemobilya.com, e-yemekler.com, e-kitaplar.com  gibi.

6. Alan adınızda mümkünse bir veya iki tane anahtar kelimeleri kullanmaya özen gösteriniz. Örneğin www.stokcari.com , www.neotasarim.com , www.sitehosting.com.tr, www.siteinternet.com.tr, www.sitewebtasarim.com.tr, www.neowebtasarim.com gibi.  Bazı uzmanlar bunun sitenizin arama sonuçlarında yüksek sıralama sağlayacağını düşünmektedir.

7. Açıklayıcı olsun. Alan adı (domain) işinizle alakalı olsun. Web sitenizi, işinizi, ürünlerinizi yada sunduğunuz hizmetleri açıklayan kelimeler bulunsun.

8. Silinmiş alan adlarını araştırınız. Her gün binlerce alan adı yenilenmediğinden dolayı iptal olup yeniden tescile açılmaktadır. Biraz araştırma ile size uyan iptal edilmiş bir alan adı bulabilirsiniz.

9. Marka tescillerini kontrol ediniz, tescilli bir markaya ait bir alan adı (domain) alıp daha sonra mahkemelerle uğraşıp birde alan adınızı kaybetmek istemiyorsanız herhangi bir markayla karmaşaya sebep verecek alan adlarından uzak durunuz. Marka araştırmanızı TPE adresinden yapabilirsiniz.

Alan adı araştırması nı web sitemizden yapabilirsiniz.

13.06.2015, İzmit

Hiç yorum yok: