Top Menü

27 Nisan 2015 Pazartesi

Ağır ağabey Google, Balonla İnternet

Google ile başlamışken devam edelim.

Belki abartı gibi gelecek ama gelişmeler neredeyse Google = İnternet denilecek noktaya doğru gidiyor. Günümüz için internetin ağır abisi Google desek yanılmış olmayız.

Düşünün 2013 yılında Google internetin önündeki engelleri kaldırmak için Yeni Zelanda da Loon Projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında test amaçlı 30 tane balon Yeni Zelanda'nın güneyinde gökyüzüne bırakıldı.

Yeryüzünden 20 kilometre yükseklikte stratosferde uçmaları planlanan balonların 100 gün boyunca 40 kilometre çapında bir alanda internet sağlaması amaçlanıyordu. Ayrıca balonların felaket bölgelerinde iletişim sistemlerinin zarar gördüğü bir durumda kurtarma ekiplerine yardımcı olacağına da dikkat çekiliyordu.

Eğer bu yeni teknoloji başarılı olursa, fiber kablo döşenmesinin zor olduğu bölgelerde, özellikle de Afrika ve Güneydoğu Asya'da internet kullanımın artacağı düşünülüyordu. (1)

30 balonla başlayan ve bir çok balon uzmanının uğraşmaya değmez bir düşünce olarak gördüğü bu projede gelinen son noktada onlarca balon şu anda dünyanın çeşitli bölgelerine internet sağlamakta. 100 gün havada kalması planlanan balonların sonuncusu 187 gün hizmet verdiği geçtiğimiz Mart ayında açıklandı.

Dünyada internet erişimi olmayan yaklaşık 5 milyar kişi olduğunu düşünürseniz bunların %5 i olan 250 milyon kişiye balonla internet hizmeti verip kişi başına aylık 5$ gibi cüz-i bir miktar ücret aldığınızda milyar dolarlık bir iş hacmi yaratmış oluyorsunuz.

Bir hayal daha gerçekleşmek üzere, bakalım daha nelere şahit olacağız.

27.04.2015, İzmit

(1) Kaynakça: NTV "Google balonlarından internet" haberi 15.06.2013

Blogu beğendiyseniz hemen bu satırın altında g+ kırmızı butonu tıklayarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayınız veya diğer sosyal medya sitelerinde paylaşınız. Teşekkürler.

Hiç yorum yok: